Mai mulţi români rezidenţi în Australia se plâng că viaţa lor se transformă un calvar atunci când încearcă să-şi rezolve probleme birocratice la consulatul ţării natale din Sydney, condus din 2017 de un diplomat pe nume Daniela Stan.

Zeci de români care trăiesc în Australia se plâng de batjocura la care sunt supuşi de Daniela Stan, un diplomat care ocupă funcţia de consul în cadrul Consulatului General al României la Sydney. Stan a fost trimisă în post în 2017, iar de atunci au explodat plângerile legate de activitatea consulatului. Rezidenţii români stabiliţi în Australia vorbesc despre atitudinea nepotrivită a Danielei Stan faţă de funcţia pe care o îndeplineşte: tergiversează întocmirea unor acte, manifestă aroganţă, ţipă la oameni, le vorbeşte urât, îi descurajează să-şi reînnoiască actele româneşti.
Consulatul României la Sydney
Consulatul României la Sydney
Oamenii citează, în argumentarea revoltei, articolul 31 din Legea 269/2003, potrivit căruia „membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt obligaţi să-şi îndeplinească cu responsabilitate, profesionalism, loialitate, corectitudine, promptitudine şi conştiinciozitate îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României“. Descurajaţi să-şi mai facă paşapoarte Viorica Balec locuieşte în Sydney. Femeia susţine că încearcă de peste 7 luni să afle ce acte îi trebuie pentru a-i face paşaport românesc fiului ei, născut în Australia. Mai întâi a încercat să discute cu consulul Daniela Stan cu ocazia Zilei României (2018). „Mi-a răspuns înţepat şi nepoliticos că trebuie să vin la consulat“, afirmă Viorica Balec. Femeia a mers la consulat în prima săptămâna a anului 2019, dar a aflat că Daniela Stan este în concediu. În încercările de a afla de ce acte are nevoie, ce trebuie tradus, legalizat, şi pe ce acte are nevoie de apostila de la Haga, a primit acelaşi răspuns: trebuie să vorbească cu doamna Stan.

Citeste mai mult: adev.ro/pv6ghd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.